Hartcoherentie/Heartsmarts

In klassen waar de leerkracht getraind is in hartcoherentie en de leerlingen met het HeartSmarts-programma werken, ontstaat een sfeer van samenwerking, verbeteren de concentratie en de leerprestaties en neemt het aantal incidenten drastisch af.

Hartcoherentie gaat over de variatie in de hartslag en die heeft veel te maken met onze emoties. Als het goed met ons gaat en er geen stress is, varieert onze hartslag in een rustig en regelmatig golfpatroon, dus de hartslag versnelt en vertraagt steeds. Dit kun je op de laptop zien, terwijl je oor of vinger met een sensor is aangesloten op de laptop. Wanneer je stress ervaart, zoals bij werkdruk, (faal)angst, onrust, concentratieproblemen, boosheid etc., ziet de hartslagvariatie er chaotisch uit. Met simpele oefeningen is te leren hoe je een coherent, regelmatig hartslagpatroon kunt ontwikkelen, wat gunstig doorwerkt op het hele functioneren. De dagelijkse stress wordt verminderd, onprettige emoties worden gemakkelijker herkend en beheerst, prettige emoties worden steeds vaker ervaren en de leerprestaties gaan omhoog.

Praktisch

Een klassikale HeartSmarts training wordt gegeven in 6 lessen van 1 uur, waarin de kinderen zich beter bewust worden van hoe ze zich voelen, hoe anderen zich voelen, en wat je kunt doen als je vast komt te zitten. Luisteren naar elkaar en luisteren naar je hart worden geoefend en de leerlingen krijgen een beeld van hun beste zelf.
Daarnaast wordt per kind 1 x 10 minuten individuele tijd gebruikt, waarin ze aan de laptop leren hoe ze hun optimale hartcoherentie score kunnen bereiken. Motivatie gegarandeerd!

In combinatie met MindfulKids, onderlinge massage of sova-training wordt het klassikale deel van HeartSmarts teruggebracht naar 2 lessen van 1 uur.

De vakleerkracht
Hartcoherentie – HeartSmarts lessen worden verzorgd door Harriet Marseille van Leren met je hart.