Kinderen masseren elkaar in de klas

 Waarom massage in de klas?

Als alle hoofden vol zitten met kennis en er behoefte is aan ontspanning.
Tijdens de training maken de kinderen op een speelse manier kennis met zichzelf en de ander:
ze leren over hun eigen en andermans grenzen, en hoe je daarmee omgaat. Hoe raak je iemand aan? Hoe wil je zelf eigenlijk aangeraakt worden?
Ze ervaren hoe je gevoel van moment tot moment kan verschillen. Ze worden zich bewuster van het veranderen van hun emoties en gevoelens.
Ze worden zich bewuster van hun eigen lichaam. Veel kennisoverdracht gebeurt op ‘hoofd’- niveau, door het lichaam erbij te betrekken daalt de spanning in het lichaam en zorgt zo voor meer rust.
Voor zowel de drukke als stille kinderen in een klas is dit een activiteit waarin ze veel kunnen en zullen leren.

Wat leert een leerling nog meer behalve masseren?

Deze activiteit brengt ook de onderlinge verhoudingen in een klas aan het licht, wie wil graag met wie masseren en absoluut niet met een ander kind.
Met name kinderen die veel ruzie zoeken en pesten, lopen in deze training tegen de consequentie van hun eigen gedrag aan, andere kinderen willen niet met hen masseren. Dit wordt tijdens en na de lessen opgepakt door de vakleerkracht en de groepsleerkracht.
Tijdens de lessen verandert de sfeer in de klas enorm, daarom blijven kinderen die niet mee willen of mogen doen er wel bij.

Alle lessen worden afgesloten met een “Eigenwijsje” . Coachingskaartjes met de nadruk op positief denken.

Praktische informatie:

De massages worden over de kleren heen gegeven. De leerkracht is bij alle lessen aanwezig.
De cursus bestaat uit een training van 1 uur per week, 6 weken achter elkaar. Het effect van de training is zichtbaar als de groepsleerkracht tussen de lessen door oefent met de klas, dit duurt ongeveer 20 minuten per keer. Na deze training heeft de groepsleerkracht genoeg basismateriaal om zelf verder te kunnen masseren met de klas. Kinderen masseren elkaar in de klas is geschikt voor kinderen van groep 4 t/m 8. Het materiaal wordt aangepast aan de leeftijd en vaardigheden van de kinderen.

Maaike Frankena, Praktijk Twee Handen
www.tweehanden.nl
praktijktweehanden@gmail.com
Tel: 06-22241171